ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ DÜNYADA 1 NUMARA
-----------

10.10.2012

Ç.CERİT CEVİZİNE AMBARGO


 İlçemiz cevizi ile meşhur bir yerdir. Çağlayancerit konumu, iklimi ve coğrafi yapısı ile ceviz için ideal bir ortamdır. Cevizini ünlü kılan haklı sebepleri vardır. Cevizi son derece lezzetli, kaliteli, görünüşü itibariyle çok güzeldir. Genelde  Çağlayancerit’te yetişen tüm cinsler  çok iyi ceviz türüdür ama özelde yörede“KALAYCI” diye bilinen aşı  cevizi çok daha kaliteli ve dünyaca ünlü bir marka olmuştur. Kalaycı türünün tarihçesine baktığımızda bölgemizde bu ürünün kalaycılıkla uğraşan İbrahim KÖŞKER tarafından 1930 yılında "Ağabeyli Köyünde" aşı yoluyla çoğaltılarak Çağlayancerit ve Bertiz Köylerine yayıldığı bilinmektedir.. Meşhur Kalaycı cevizi buradan gelmektedir.  Bu aşı cevizi K.Maraş Sütçü İmam üniversitesi hocası , aslen Çağlayanceritli Ziraat Mühendisi Mehmet Sütyemez’in tez çalışmasına konu olmuş ve tür üzerinde ıslah yada seleksiyon (ayırma, seçme) çalışması yapmış ve geliştirdiği yada üzerine konduğu bu cinsi Maraş 18 adıyla tescil ettirerek Milli çeşit listesine alınmıştır.Aynı zamanda bu Maraş 18 ceviz türü koruma altına alınmıştır. Bu koruma altına alınmak ne demek anlamış değilim. Buraya kadar her şey normal gözükmektedir.  Fakat , Özelde Çağlayancerit, genelde tüm milletimize ait olan ve adı üstünde milli çeşit listesine alınan bu tür 2011 yılında KMSİ üniversitesince üretim hakkı (!) iyi bir paraya ihale ile (790.000 TL ye) Bir özel firmaya 20 yıllığına satıldı. Bu çok yanlış ve sakat bir uygulama. Bu nasıl bir millilik anlayışı.

 Herkes bilir ki; “Allah’ın Dağı”, “Allah’ın Suyu” , “Allah’ın Devesi”, “Allah’ın Ağacı” tabirleri , Kamuya (herkese, halka) ait olan anlamında kullanılır. “Allah’ın suyuna sahip çıkıyor”  dendiği zaman kamuya, halka, herkese ait olanı kendi malı sayıyor demek oluyor. Bu tavır herkes tarafından hoş karşılanmaz. Dünyadaki hiçbir şey bizatihi insanın yarattığı ve insan tarafından yoktan var edilen bir şey değildir. Dünyada mevcut olan her şeye  İnsan tarafından bir emek değeri katılarak fiyatlandırılır. Burada ki fiyat o şeyin değeri değil emeğin değeridir. Emeğini o şeyin üzerine koyar ve onun bedelini alır. Allahın ağacına suyuna kimse benim diyemez. Kimse ambargo koyamaz.  KMSİ üniversitesince üretim hakkı bir firmaya tahsis edilerek bir çok değeri çiğnemektedir. Bir kere, Çağlayancerit’e ait olan bu üretim aracını ele geçirerek fakir, geri kalmış gariban halkın hakkını gasp etmiştir. Burada şunu sormak istiyorum, 170.000 adet ağacı incelediğini söyleyen Sn. Sütyemez bu kadar ağacı nereden bulmuş ve ıslah ettiğini iddia ettiği ağaçlar nerede ve kime ait? Bahçe sahiplerine mi ait yoksa Üniversiteye mi?  İkinci olarak rekabet olmadan bir hakkı tek birine verirseniz bu tekelcilik olur. Bunun sonu haksız kazanç ve sömürüye kadar varır. Islahçının hakkı  belli bir yasayla belirlense bile, bu yasa öncelikle anayasaya aykırı olamayacağı gibi ıslahçı kamunun menfaatlerine aykırı hareket edemez. Emeğe saygılıyız. Bir emek verilerek bir değer meydana getirilmiştir. Ancak  Üretim izninin tekelde değil de birden çok firmaya verilmesi daha uygun olurdu. Bu çeşidin Sn. Sütyemezin üniversiteye maddi değer sağladığını ve daha bir çok araştırmaya kaynak olduğunu söylemekte ve bundan mutluluk duymaktadır. Ancak milli değerleri ve kamunun menfaatlerini hiçe saymaktadır. Ben şahsen bundan mutlu olmadım. Bu şekilde bir uygulamanın halkımıza nasıl faydası olur. Bu uygulama olsa olsa halkın sömürülmesi olur. Şimdi Çağlayanceritli, geçim kaynaklarından biri olan bu türü hiçbir şekilde üretip satamayacak. Çünkü izin alamayacak. Sn. Sütyemez siz bir aydın olarak ve Çağlayanceritli olarak öncelikle bize ait bir hakkı biz neden kullanamayacağız? Parayı veren mi düdüğü çalacak. Bu hiç olmadı. Hele bu Çağlayancerit için hiç olmadı. Yazık bu halka. Biz sizden bu hakkı Çağlayanceritliye vererek bu halkın kalkınmasın katkınız olsun isterdik. Sizinle gurur duyarak bu halka mal olmanızı isterdik. Kapitalizmin sömürü ağına takılmanızı istemezdik.

Biz burada Çağlayancerit’li olarak hakkımızı aramak durumundayız. Ben şahsen bunu mahkemeye taşıyacağım ve bu uygulamayı iptal ettirmek için çabalayacağım. Çağlayanceritli’ler sizde bu değerinize sahip çıkın ve hukuk yoluyla hakkınızı arayın.

(Bu makaleyi paylaşalım)

Mehmet Bahçe
 Mali Müşavir

Hiç yorum yok: